Winkelmand
Niets geplaatst.
  Totaal prijs: € 0.00
HOMEOVER ONSNIEUWSSHOPCURSUSSENNIEUWSBRIEFCONTACT
Pot: "probleem zelf gecreëerd"

Cor Pot was tussen 2009 en 2013 bondscoach van Jong Oranje en zag destijds al dat de nieuwe generatie een groot probleem zou vormen. Dat zegt de trainer in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Een paar dingen vielen mij op", zegt Pot. "Exceptioneel talent zat er weinig tussen. Het was allemaal wat vlakjes, zowel kwalitatief als qua karakters. Geen jongens zoals Wesley Sneijder, Robin van Persie of Dirk Kuyt, die zélf initiatief nemen, zowel binnen als buiten het veld."

Ook de randzaken waar de Jong Oranje-internationals mee bezig waren beloofde weinig goeds. "Sommige jongens waren meer bezig met Louis Vuitton en met Bentleys, dan met voetbal", aldus Pot. Die wilden het liefst éérst de vruchten plukken, en daarna pas investeren. Precies de verkeerde volgorde."

Ook bij het opleiden en begeleiden van spelers gaat het mis. "Ik geloof echt dat we dat probleem zelf hebben gecreëerd", vindt Pot. "In Nederland zijn we veel te veel gefocust geweest op balbezit, op controle, op breedte, op rustig opbouwen. Trainers hameren daar voortdurend op. En neem coaches zoals Alex Pastoor bij Sparta, die geen enkele ruimte laten voor eigen initiatief, ook niet buiten het veld. Alles moet in hetzelfde keurslijf. Ja, dan krijg je dus vanzelf eenheidsworsten."